Agilityharjoittelu voidaan jakaa kahteen suurempaan kokonaisuuteen: esteopetukseen (miten kukin este tulee oikeaoppisesti suorittaa) ja ohjaamisen opettamiseen (mikä este on seuraavana suoritusvuorossa ja mistä suunnasta este on suoritettava). Agilityn perusidea on varsin yksinkertainen: koiran tulee tietää riittävän ajoissa, mihin mennään seuraavaksi ja mielellään vielä sekin, mihin rata jatkuu sen jälkeen. Tätä varten koiralle tulee opettaa joukko vihjeitä, joiden avulla ohjaaja voi kertoa tehokkaasti ja riittävän ajoissa koiralle suoritettavana olevan radan kulun. Näistä vihjeistä siis muodostuu ohjausjärjestelmä.

Koiran puutteellinen ymmärrys ohjauksellisista elementeistä johtaa usein koiran epävarmaan ja/tai hitaaseen etenemiseen radalla. Koira voi haukkua tai tehdä ylimääräisiä pyörähdyksiä turhautuessaan, käännökset venyvät ehkä turhan laajoiksi, koiran etenemisvauhti radalla ei ole paras mahdollinen tai koira suorittaa väärän esteen ohjaajan epäselvän ohjaamisen vuoksi. Selkeä ja ajoissa saatu informaatio myös auttaa koiraa suorittamaan esteet mahdollisimman turvallisesti.

Greg Derrettin ohjausjärjestelmä

Kaikessa koirankoulutuksessa pitäisi pyrkiä selkeyteen ja yksiselitteisyyteen. Myös ohjausjärjestelmän tulee olla johdonmukainen ja sisäisesti ristiriidaton (kahdella tai useammalla ohjauskuviolla ei voi olla toisiaan muistuttavaa vihjettä) sekä riittävän selkeä (sekä koiran että ohjaajan näkökulmasta tarkasteltuna). Mielestämme Greg Derrettin kehittämä ohjausjärjestelmä täyttää nämä kriteerit ja tämän vuoksi ohjauksellinen opetus yhdistyksessämme noudattelee Derrettin järjestelmää, jonka perusidea voidaan kiteyttää seuraaviin perussääntöihin:

 1. Pidä koira aina näkökentässäsi. Näin et hukkaa koiraa ja koiralle on koko ajan selvää, mikä on lyhin reitti vahvistealueelle (ks. kohta 5).
 2. Ohjaa koiraa aina koiran puoleisella kädellä ja jalalla – riippumatta siitä, onko koira edellä, rinnalla tai takana. Tämä tekee ohjaajan juoksemisesta helppoa ja koira näkee vihjeet hyvin. Koiraa ei koskaan ohjata vastakkaisella kädellä, sillä koirasta katsottuna kauimmainen käsi aloittaa käännöksen ohjaajaa kohden. Vastakkaisen käden käyttö vain turhaan vesittää valssin ”aloitussignaalin”, jolloin riskinä on se, ettei koira jatkossa reagoi välittömästi tähän vihjeeseen. Takaaleikkaukseen ei myöskään käytetä käsiohjausta, vaan koiran linjan leikkaaminen tulee olla riittävä vihje koiralla suunnan muutoksesta.
 3. Pidä oma rintamasuuntasi kohti koiran etenemissuuntaa niin kauan, kunnes koira on lukinnut esteen (engl. ”commitment point”) tai kieltäytymislinjan. Koira lukitsee esteen esimerkiksi ponnistaessaan hyppyyn tai tassun osuessa puomille.
 4. Kädenvaihto tarkoittaa aina välitöntä suunnanmuutosta, joten valssaa ainoastaan suunnan vaihtuessa. Valssi tehdään niin lähellä seuraa estettä, että siihen voisi halutessaan koskea.
 5. Koira opetetaan pyrkimään suorintatietä vahvistealueelle
  Koira opetetaan pyrkimään suorintatietä vahvistealueelle

  Koiran tulee pyrkiä vahvistealueelle (engl. ”reinforcement zone”) niin nopeasti kuin mahdollista. Vahvistealue on ohjaajan vartalon etupuolella oleva alue. Ohjaajan liikkuessa myös vahvistealue liikkuu jatkuvasti eteenpäin ja koira ikään kuin jahtaa sitä. Koiran tulee aina pyrkiä kohti vahvistealuetta, joten koiraa ei koskaan käännetä poispäin ohjaajasta koiran puoleisella kädellä poispyyhkäisemällä (engl. ”flick”).

 6. Koira ei saa vaihtaa puolta ohjaajan selän takana, eli ns. persjätöt tai sokkarit eivät ole sallittuja. Ohjaajan takaa kulkeminen tarkoittaisi, ettei koira hakeutuisi suorinta tietä vahvistealueelle, mikä aiheuttaisi epäselvyyttä koiralle monissa ohjaustilanteissa. Sokkarilinja (engl. ”blind-cross body line”, lyh. BCBL) on kuviteltu linja, joka jatkuu ohjaajan hartioiden läpi. Koira opetetaan jahtaamaan sokkarilinjaa ja yrittämään päästä suorinta tietä sen yli ohjaajan eteen vahvistealueelle. Nimensä mukaisesti koiraa palkitaan vahvistealueella ja vähitellen kertynyt runsas vahvistehistoria tekee siitä tavoiteltavan paikan. Esimerkiksi hitaalle koiralle ei ole vielä rakennettu tarpeeksi vankkaa vahvistehistoriaa linjan välittömästä jahtaamisesta. Koiran ei siten tule koskaan ylittää sokkarilinjaa poispäin vahvistealueelta. Näin myös sokkari on epäjohdonmukainen ohjausliike. Muita syitä siihen miksei sokkaria käytetä Greg Derrettin ohjausjärjestelmässä ovat näköyhteyden menettäminen koiraan ja viivästynyt fyysinen vihje.
 7. Ohjaajan kiihdyttäessä, myös koiran tulee kiihdyttää vauhtiaan. Vastaavasti ohjaajan hidastaessa, koiran tulee hidastaa liikkumistaan eikä koira saa ohittaa vahvistealuetta. Ohjaajan hidastuva liike tai pysähtyminen ovat vihje tulevasta suunnanmuutoksesta, joten koira osaa mitoittaa esimerkiksi askelpituutensa sen mukaisesti.

Käytettävissä olevat ohjaukselliset vihjeet koostuvat seuraavista elementeistä: ohjaajan sijainti esteeseen nähden (sijoittumisvihje, engl. ”positional cue”), ohjaajan oman liikkeen kiihdyttäminen / hidastaminen (engl. ”acceleration / decelation”), kädenvaihto, sokkarilinja (olkapäiden jatkoksi kuviteltu linja, engl. ”blind-cross body line”), jalat, sanalliset vihjeet ja katsekontakti.

Derrettin ohjausjärjestelmän yleisimmät ohjauskuviot ovat valssi (engl. ”front cross”), takaaleikkaus (engl. ”rear cross”), kohtikäännös (engl. ” threadle”) ja serpentiini (engl. ”serpentine”).

Ohjausharjoitukset on suositeltavaa aloittaa ilman esteitä (engl. ”groundwork”, ”flatwork”, ”shadow handling” tai ”circle work”). Kaikki perusohjaukset voidaan opettaa koiralle ilman, että koiran tarvitsee osata yhtäkään estettä. Ohjauksellisia harjoitteita pääsee näin ollen treenaamaan hyvin nuorienkin pentujen kanssa, jotka eivät voi ikänsä vuoksi esimerkiksi hypätä. Myös aikuiset koirat hyötyvät tästä lähestymistavasta, sillä tällä tavoin voi harjoitella ilman, että tarvitsisi huolehtia siitä, että koiraa rasitettaisiin liikaa (esimerkiksi hypyillä, kontaktiesteillä tai kepeillä) ja harjoituspaikaksi käy mikä tahansa aukea paikka.

Lisätietoja

Jos haluat syventyä tarkemmin Greg Derrettin ohjausjärjestelmään, voimme suositella muun muassa seuraavia lähteitä:

Kirjat

Eva Bertilsson & Emelie Johnson Vegh: Agility Right from the Start

DVD:t

Greg Derrett: Agility Foundation Training (osittain vanhentunut)
Greg Derrett: Great Dog, Shame about the Handler (osittain vanhentunut)
Greg Derrett: The Winning Combination
Greg Derrett: On Course To Excel
Susan Garrett: Success With One Jump (osittain vanhentunut)

WWW-sivut

Derrettien Ultimate Agility -sivusto (erityisesti suosittelemme Ultimate Handling -kurssia)
Fanny Gottin artikkeli ”Handling utan hinder
Simone Tolhurstin blogikirjoitus ”Greg Derrett… Chapter 1
Simone Tolhurstin blogikirjoitus ”Greg Derrett… Chapter 2

Lehtiartikkelit

Clean Run November 2008, January 2009 ja February 2009 (Greg Derrett / ”Timing of Front Crosses” / Parts 1–3)
Clean Run March 2009 – December 2009 (”Comparing the Derrett and Mecklenburg Handling Systems” / Parts 1–10) (HUOM! Tässä artikkelisarjassa on jonkin verran asiavirheitä, sillä artikkeli ei ole Greg Derrettin kirjoittama.)
Canis 2/2009 (Fanny Gott / ”Esteetöntä ohjausta”)

Greg Derrettin ohjausjärjestelmä
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *